Over veiligheid

De veiligheidsschoenen, sokken en laarzen van Bata Industrials gaan verder dan de Europese gestelde eisen. Bij Bata Industrials staan de technologische ontwikkelingen nooit stil. Dit zorgt ervoor dat onze medewerkers continu in ontwikkeling zijn om de meest veilige en technologisch hoogstaande veiligheidsschoenen te leveren.

Veiligheidsnormen

Bata Industrials produceert met trots veiligheidsschoenen die voldoen aan de normen: EN ISO 20345 voor veiligheidsschoenen en EN ISO 20347 voor beroepsschoenen. Het verschil is dat EN ISO 20345-schoenen een veiligheidsneus hebben, EN ISO 20347-schoenen hebben dit niet. Verder voldoen beide schoentypes aan alle gestelde eisen binnen deze norm.

Dit houdt in dat Bata Industrials veiligheidsschoenen een EN12568:2010-veiligheidsneus hebben die een compressiekracht van 20 kN weerstaat en 200 Joules impactbestendig is. Beroepsschoenen bieden deze specifieke bescherming niet. Beide normen kennen verschillende classificaties.

This image has an empty alt attribute; its file name is werkschoenen-2.jpg

Bekijk hier onze veiligheidsschoenen, sokken en laarzen

Made in the Netherlands

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af.

Doordat Bata Industrials Lean te werk gaat wordt de focus gelegd op het minimaliseren van handelingen in de productie die geen waarde toevoegen. Zo wordt het handmatig sorteren van schoenen, transport en het creëren van onnodige buffers vermeden. De doorlooptijd van het gehele proces is hierdoor relatief kort. Bata Industrials is zo in staat om binnen 24 – 48 uur veiligheidsschoenen te maken en af te leveren in het magazijn.

Bekijk hier al onze veiligheidsschoenen die geproduceerd zijn in Nederland

Europese verordening 2016/425

Voor EN ISO 20345 wordt de afkorting S (Safety) gebruikt. Schoenen die voldoen aan deze norm, dragen het CE-label. Dit betekent dat het product voldoet aan de eisen van de Europese verordening 2016/425 met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze norm bestaat uit twee delen. Het basiskeurmerk houdt in dat een product aan een aantal basiseisen voldoet. Als het product daarnaast ook aan een aantal aanvullende eisen voldoet, komt er nog een extra symbool op de schoen bij.

EN ISO 20347

Voor EN ISO 20347 wordt de afkorting O (Occupational) gebruikt. Deze norm kent de volgende classificaties.

OB: Beroepsschoenen zonder veiligheidsneus. Verder voldoen OB schoenen aan een hele lijst van eigenschappen: onder andere veel verschillende kwaliteitseisen voor schacht en zool, comforteisen, minimale slipvastheid en oliebestendigheid.
O1P: Gelijk aan OB, plus antistatische eigenschappen, energieabsorptie in de hak, gesloten hiel en oliebestendig.
O2: Gelijk aan O1, plus verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water.
O3: Gelijk aan O2, plus veiligheidszolen die slipgevaar en penetratie tegengaan.
O4: Schoeisel dat volledig van rubber of polymeren is gemaakt, antistatische eigenschappen, energieabsorptie in de hak, gesloten hiel en oliebestendig.
O5: Gelijk aan O4, plus anti-penetratiezolen en antislipprofiel.

EN ISO 20345

Er worden symbolen gebruikt om het veiligheidsniveau van onze veiligheidsschoenen en laarzen aan te kaarten.

SB: Beschermend schoeisel voor professioneel gebruik met neuzen die ontworpen en getest zijn om bescherming te bieden bij een energieniveau van 200 joule.
S1: Gelijk aan SB, plus oliebestendig, met antistatische eigenschappen, energieabsorptie in de hak en een gesloten hiel.
S1P: Gelijk aan S1, plus anti-penetratiezolen.
S2: Gelijk aan S1, plus verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water.
S3: Gelijk aan S2, plus veiligheidszolen die slipgevaar en penetratie tegengaan.
S4: Schoeisel dat volledig van rubber of polymeren is gemaakt, plus oliebestendig, met antistatische eigenschappen, energieabsorptie in de hak en een gesloten hiel.
S5: Gelijk aan S4, plus anti-penetratiezolen en antislipprofiel.

Onze veiligheidsschoenen

Bata Industrials stelt zelf hogere eisen aan de veiligheidsschoenen en sokken dan voor de normering nodig is. In de meeste gevallen overschrijden onze producten daardoor de gestelde normen ruimschoots.

Technologieën van onze veiligheidsschoenen

De verschillende voeringen

De verschillende zooltypes

De verschillende antipenetratie tussenzolen

Kenmerken van onze veiligheidsschoenen

Onze producten worden gecertificeerd door officieel erkende instellingen. Maar ook tijdens de ontwikkeling en voor de kwaliteitscontrole na het productieproces (ISO 9001), voeren wij testen uit in ons eigen SATRA gecertificeerde A-status laboratorium. Pas als een schoen alle testen heeft doorstaan, is deze klaar om gedragen te worden.

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af. Bata, opgericht in 1894 in Tsjechië, was een van de eerste fabrikanten die zijn producten wereldwijd verkocht.