Vind de juiste norm

De Europese veiligheidsnormen zijn de minimumeisen die worden gesteld aan veiligheids- of werkschoenen. Het hangt af van je werkomgeving aan welke norm jouw schoenen moeten voldoen. Je leest hier wat de verschillende normen precies inhouden. Bij al onze schoenen staat de geldende norm ook vermeld op deze website en in het label van de schoen zelf.

Twee normen

Bata Industrials produceert specifieke schoenen die voldoen aan de voor u relevante norm: EN ISO 20345 voor veiligheidsschoenen, EN ISO 20347 voor beroepsschoenen, ESD, BS7971. Het verschil is dat EN ISO 20345-schoenen een beschermingsneus hebben, EN ISO 20347-schoenen hebben die niet. Verder voldoen beide schoentypes aan alle gestelde eisen in de desbetreffende norm. Bata Industrials veiligheidsschoenen voldoen aan de veiligheidsnorm EN ISO 20345: ze hebben dus onder andere een EN12568:2010-veiligheidsneus die een compressiekracht van 15.000 Newton (1500 kilogram) weerstaat en 200 Joules impactbestendig is. Beroepsschoenen bieden deze specifieke bescherming niet. De genoemde normen kennen verschillende classificaties.

EN ISO 20345

Voor EN ISO 20345 wordt de afkorting S (Safety) gebruikt. Deze norm kent de volgende classificaties:

SB:

Veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met veiligheidsneus, bestand tegen een impact van 200 Joule en compressie van 15 kN. Verder voldoen SB schoenen aan een hele lijst van eigenschappen: onder andere veel verschillende kwaliteitseisen voor schacht en zool, comforteisen, minimale slipvastheid en oliebestendigheid.

S1:

Zie SB + antistatische eigenschappen, energieabsorberende hak en gesloten hiel.

S1P:

Zie S1 + antipenetratie tussenzool.

S2:

Zie S1 + bovenmateriaal met een bepaalde maximum waterdoorlaatbaarheid en waterabsorptie.

S3:

Zie S2 + antipenetratie tussenzool en loopzool met een bepaalde hoeveelheid profilering.

EN ISO 20347

Voor EN ISO 20347 wordt de afkorting O (Occupational) gebruikt. Deze norm kent de volgende classificaties:

OB:

Schoenen voor professioneel gebruik zonder veiligheidsneus. Verder voldoen OB schoenen aan een hele lijst van eigenschappen: onder andere veel verschillende kwaliteitseisen voor schacht en zool, comforteisen, minimale slipvastheid en oliebestendigheid.

O1:

Zie OB + antistatische eigenschappen, energieabsorberende hak en gesloten hiel.

O1P:

Zie O1 + antipenetratie tussenzool.

O2:

Zie O1 + bovenmateriaal met een bepaalde maximum waterdoorlaatbaarheid en waterabsorptie.

O3:

Zie O2 + antiperforatie tussenzool en loopzool met een bepaalde hoeveelheid profilering.

De complete normen zijn tegen betaling verkrijgbaar op de site van het Nederlands Normalisatie-instituut: www.nen.nl.

Andere specifieke eisen

Naast de eigenschappen die binnen de standaard classificatie vallen, hebben onze producten nog andere specifieke eigenschappen: warmte- en koude isolatie, hittebestendigheid, specifieke slipweerstand en waterbestendigheid.

Hogere eisen

Bata Industrials stelt in vele gevallen zelf hogere eisen aan haar schoenen en sokken dan voor de normering nodig is. In de meeste gevallen overschrijden haar producten daardoor de gestelde normen ruimschoots. Onze producten worden gecertificeerd door officieel erkende instellingen, maar tijdens de ontwikkeling en voor kwaliteitscontrole tijdens en na het productieproces (ISO 9001) testen wij grotendeels in ons eigen SATRA geaccrediteerde A-status laboratorium.

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af. Bata, opgericht in 1894 in Tsjechië, was een van de eerste fabrikanten die zijn producten wereldwijd verkocht.