Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

WIJ NEMEN VERANTWOORDELIJKHEID

Bij Bata Industrials voelen we ons niet alleen verantwoordelijk voor de mensen die onze veiligheidsschoenen dragen, maar ook voor onze planeet. Als wereldleider in veiligheidsschoenen met een aanwezigheid in 24 landen en bijna 250 werknemers, begrijpen we de impact die we hebben op onze planeet en onze mensen. Onze inzet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is geworteld in onze waarden en geschiedenis die teruggaan tot 1894, toen we prioriteit gaven aan onze werknemers en hun gezinnen door hele gemeenschappen rond onze fabrieken op te bouwen.

In 2021 hebben we de bewuste keuze gemaakt om duurzaamheid in onze bedrijfsstrategie te implementeren. Zo zorgen we ervoor dat duurzaamheid in al onze bedrijfsactiviteiten wordt opgenomen. We geven prioriteit aan duurzaamheid door onszelf hoge doelen en ambities op te leggen. We zetten ons in voor transparantie en open communicatie over onze MVO-strategie, terwijl we werken aan een duurzamere toekomst. 

Onze reis is nog maar net begonnen, maar we zijn verheugd deze met u te kunnen delen.

Samen met onze stakeholders hebben we onze aandachtspunten vastgesteld. Deze vallen onder de hoofdthema’s:

Materialen

Milieu

Zorg

Materialen

Wij geloven in het creëren van een positieve impact op het milieu door middel van onze producten en verpakkingen. Daarom zetten wij ons in om minder, betere en gecertificeerde materialen te gebruiken, terwijl wij onze hoge kwaliteitsnormen handhaven. Onze duurzame alternatieven zorgen ervoor dat we uitzonderlijke producten kunnen leveren terwijl we het milieu minder belasten.

We zijn er trots op dat we onze eerste stappen zetten op weg naar circulariteit van de productlijn door de transparantie van materialen te vergroten, duurzame materialen te gebruiken en de gemiddelde koolstofvoetafdruk van producten te verminderen. We hebben materiaalpaspoorten ingevoerd en onze schoenen aangepast met duurzamere alternatieven, zoals gerecycleerde veters, voering en inlegzolen. Wij streven ernaar de materiaaltransparantie te verhogen tot 100%, meer duurzame materialen te gebruiken in al onze producten en tegen 2025 te voldoen aan de ISO-normen.

Wij streven er ook naar ons verpakkingsmateriaal met 20% te verminderen en 100% recycleerbare en hernieuwbare verpakkingen te gebruiken. Wij hebben al een verpakkingsinventarisatie uitgevoerd, de belangrijkste verpakkingen geïdentificeerd en verbeteringen en proefprojecten uitgevoerd. Onze verpakkingsstrategie zorgt voor een efficiënt gebruik van hulpbronnen en maximaliseert de inhoud van materialen met een lage impact, terwijl het terugwinnen van hulpbronnen wordt bevorderd.

Sluit u aan bij ons streven naar duurzaamheid.

MATERIAALPASPOORTEN

Wij zetten ons in voor transparantie en duurzaamheid. We hebben een materiaalpaspoort gemaakt voor onze schoenen, met een beknopt overzicht van de componenten van de schoen. Ons doel is dit uit te breiden naar alle producten en 100% transparantie te bereiken tegen 2025.

GERECYCLEDE VOERING

Onze nieuwe WHAWOWA-collectie toont Bata Cool Comfort voering gemaakt van 65% gerecycled polyester en gecertificeerd door GRS. We streven ernaar het gebruik van gerecyclede voering in alle nieuwe collecties te vergroten voor een duurzamere toekomst.

GERECYCLEDE VETERS

Meer dan 95% van onze in NL gemaakte schoenen hebben veters die gemaakt zijn van 100% gerecyclede PET-flessen. Tot 2025 is ons doel de duurzaamheid uit te breiden door gerecyclede veters toe te voegen aan alle door NL gemaakte schoenen.

DUURZAME VERPAKKING

Onze schoenendozen in Europa zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton, inkt op waterbasis en zonder chemicaliën. Wij compenseren de CO2-uitstoot en streven ernaar de verpakking tegen 2025 met 20% te verminderen door gebruik te maken van recycleerbare/herbruikbare en gerecycleerde/hernieuwbare materialen.

MILIEU

Bij Bata Industrials nemen we onze verantwoordelijkheid voor het milieu serieus. Wij geloven in het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het bevorderen van duurzame praktijken. Tegen 2025 willen we ons energieverbruik en stortafval met 30% verminderen en uitsluitend gebruik maken van hernieuwbare energie in onze vestigingen. Om dit te bereiken hebben we energie-efficiënte maatregelen genomen zoals LED-verlichting, afvalinzameling en -scheiding en lokale productie. We gebruiken ook innovatieve technologie zoals sensoren om onze CO2-uitstoot te controleren. Eén manier om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, is onze focus op lokale productie.

Wij streven ernaar de productie en aankoop van materialen en componenten binnen Europa te verhogen en die uit landen buiten Europa te verminderen om de afstand tussen product en klant te verkleinen.

We zijn er trots op dat we al belangrijke stappen hebben gezet om ons doel te bereiken en we zijn vastbesloten om meer te doen om het milieu te beschermen.

KOOLSTOFUITSTOOT VERMINDEREN

Wij streven ernaar de koolstofuitstoot te verminderen en de resterende CO2 te compenseren. Wij zijn van plan het aantal transportkilometers voor producten en personeel te verminderen en stellen hiervoor doelen. Dit zal onze koolstofvoetafdruk helpen verminderen en onze inzet voor een duurzaam milieu versterken.

LOKALE PRODUCTIE

Bata Industrials produceert schoeisel lokaal, waardoor de ecologische voetafdruk en de logistiek worden verminderd. We streven ernaar om tegen 2025 50% van de Europese productie lokaal in te kopen, door meer Europese materialen te gebruiken en minder materialen van buiten Europa. Bata volgt deze strategie wereldwijd.

WIJ GEBRUIKEN LED VERLICHTING

LED-verlichting verbruikt 80% minder energie, wat kostenbesparingen en milieuvoordelen oplevert. Bata Industrials in Nederland heeft >500 conventionele TL-kubussen vervangen door LED verlichting, waardoor 55.000 kWh per jaar wordt bespaard, gelijk aan 36.000 ton CO2.

SENSORFACT

Ons productieteam in Nederland werkte samen met Sensorfact om het energieverbruik te monitoren en verspilling tegen te gaan. Sensoren op machines en slimme software helpen de kosten duurzaam te verlagen. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid om deze samenwerking uit te breiden naar andere vestigingen.

Zorg

Empowerment van onze mensen en ondersteuning van onze gemeenschappen is de kern van Bata Industrials. We streven naar diversiteit en inclusie in onze organisatie, bieden groeimogelijkheden en zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Onze betrokkenheid reikt verder dan onze bedrijfsmuren, want we zijn betrokken bij diverse gemeenschapsprojecten en ondersteunen duurzame inkoop in onze toeleveringsketens. Tegen 2025 willen wij ons personeel trainen in duurzaamheidsbewustzijn, afval en energieverbruik verminderen en onze impact op de gemeenschap vergroten. 

Laten we samen werken aan een betere toekomst.

CLEAR RIVERS

Wij steunen CLEAR RIVERS om plastic uit rivieren te verzamelen, te recyclen en bij te dragen aan de circulaire economie. We zijn van plan dit gerecyclede plastic te gebruiken voor schoeneninzamelingen in Europa, Indonesië en Maleisië. Wij geven prioriteit aan het welzijn van gemeenschappen, werknemers en klanten.

STICHTING PRESENT

In het kader van onze MVO-strategie bieden we medewerkers de mogelijkheid om een dag per jaar vrijwilligers-werk te doen. Met de partnerschap van Stichting Present Eindhoven geven wij hier invulling aan. Zij bouwen bruggen tussen mensen die hulp kunnen gebruiken en mensen die wat te bieden hebben. Els van Schijndel, Present Eindhoven: “Geweldig dat de medewerkers van Bata Industrials hun handen uit de mouwen gaan steken voor inwoners van Eindhoven en hun omgeving. Samen zorgen we voor een regio waar we naar elkaar omkijken!”

WE ZORGEN

Bij Bata Industrials draait alles om mensen. Volgens onze strategische pijler “We Are Family” zijn we betrokken bij maatschappelijke activiteiten, zoals het ondersteunen van het Ronald McDonalds Huis SE Brabant, waar gezinnen van gehospitaliseerde kinderen steun vinden bij vrijwilligers.

VEILIGE WERKPLEK

Bata Industrials geeft prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van werknemers door middel van veiligheidsmanagementsystemen en een sterke veiligheidscultuur. Wij streven ernaar om 100% van de ongevallen te voorkomen, veiligheidsleiderschap te integreren en gezond leven te bevorderen om een goed presterende werkplek te garanderen.

DIVERSITEIT & INCLUSIE

Bata Industrials bevordert diversiteit als afspiegeling van de markten waarin we actief zijn. Hoewel 43% van alle functies wordt vervuld door vrouwen, blijven we diversiteit en inclusiviteit centraal stellen in onze HR-strategie. We optimaliseren werving, ontwikkelingsprogramma’s en promoties om een mix van vaardigheden, achtergronden en genderevenwicht te stimuleren.

Ga met ons mee op weg naar een duurzame toekomst – download vandaag nog ons MVO-strategierapport en ontdek onze ambitieuze doelstellingen en concrete acties voor een betere toekomst!

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af. Bata, opgericht in 1894 in Tsjechië, was een van de eerste fabrikanten die zijn producten wereldwijd verkocht.