Wat is verschil tussen composiet en stalen neus

Werk je sinds kort in een functie waarvoor je speciale veiligheidsschoenen nodig hebt? Of zijn je huidige werkschoenen na jarenlange trouwe dienst inmiddels aan vervanging toe? Als je al eens op het internet hebt rondgekeken, heb je vast wel gemerkt dat je op het gebied van veiligheidsschoenen ontzettend veel keuze hebt. Werkschoenen zijn er in verschillende veiligheidscategorieën en pasvormen, en zijn verkrijgbaar in een breed scala van materialen en stijlen. Ook op het gebied van veiligheidsneuzen is er veel variatie mogelijk. Zo kun je kiezen tussen tal van verschillende materialen, waarvan staal en composiet de populairsten zijn. Op deze pagina leggen we je uit wat het verschil is tussen een composiet en stalen neus. We hopen je op deze manier een handje te helpen bij het vinden van een veiligheidsschoen die het best bij jouw functie past!

Wat is een veiligheidsneus?

Voordat we ingaan op het verschil tussen een composiet en stalen veiligheidsneus, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat een veiligheidsneus precies is. Een veiligheidsneus, ook wel een beschermneus genoemd, is een verharde, verstevigde neus van een veiligheidsschoen. Alle veiligheidsschoenen die aan de Europese veiligheidsnormering van SB of hoger voldoen, hebben zo’n veiligheidsneus. Deze neus beschermt je voeten tegen zware, vallende objecten, en tegen stoten. Zoals we al eerder vertelden, kan deze neus van uiteenlopende materialen worden gemaakt – zolang de neus maar bescherming biedt tegen een impact van minstens 200 joule, wordt aan de Europese veiligheidsnorm voldaan, ongeacht het materiaal. Composiet en staal zijn echter de meest populaire materialen.

Wat is het verschil tussen een composiet en stalen neus?

Staal en composiet worden allebei ontzettend veel gebruikt. Wat is echter het verschil tussen deze materialen? Wij hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.

  • Allereerst het materiaal zelf – een stalen neus bestaat volledig uit staal, terwijl een composiet neus van diverse niet-metalen materialen kan worden gemaakt. Hiervoor wordt bijvoorbeeld kunststof, glasvezel en koolstofvezel gebruikt. De laatste jaren zien we dat kunststof steeds meer een opmars maakt.
  • Staal wordt het langst gebruikt – dit materiaal wordt al sinds 1930 voor neuskappen gebruikt. Deze beschermneus is vandaag de dag nog steeds erg populair, en dat is niet zonder reden! Staal is namelijk ontzettend sterk – een stuk sterker dan composiet. Hierdoor hoeft er bij staal slechts een dunne laag te worden gebruikt, terwijl er bij composiet veel meer materiaal nodig is om dezelfde sterkte te bereiken. Een andere belangrijke reden voor de populariteit van staal is dat dit materiaal een stuk goedkoper is dan composiet.
  • Dit betekent echter niet dat staal per definitie een betere keuze is dan composiet! Composiet is namelijk een stuk lichter dan staal, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Ook worden de gewrichten in de benen bij composiet minder belast. Hier komt bij dat composiet geen warmte of kou geleidt. Dit maakt deze veiligheidsneuzen extra comfortabel bij extreem warme of koude temperaturen.

Wat is beter, een stalen neus of een kunststoffen neus?

Staal en composiet hebben allebei dus hun eigen voor- en nadelen. Het is dan ook niet mogelijk om één materiaal aan te duiden dat per definitie beter is dan de ander. Welk materiaal de beste keuze is, is afhankelijk van jouw werksituatie en voorkeuren.

  • Een stalen neus is een stuk goedkoper en dus een goede keuze als je op zoek bent naar een voordelige veiligheidsschoen.
  • Een composiet neus is metaalvrij. Dit maakt deze veiligheidsschoenen uitermate geschikt voor vakmensen die veel met elektriciteit werken. Ook in werkplekken met veel metaaldetectoren (zoals een vliegveld of een rechtbank) komen deze schoenen van pas. Zo hoef je je niet steeds zorgen te maken dat je schoenen het alarm zullen laten afgaan!
  • Heb je snel last van je gewrichten? Kies dan voor een composiet neus. Deze neus is immers een stuk lichter dan staal.
  • Staal is een stuk sterker dan composiet. Dit maakt staal erg geschikt voor situaties waarin extra stevige veiligheidsschoenen nodig zijn.
  • Werk je in extreme temperaturen? In dat geval is een composiet beschermneus waarschijnlijk het meest comfortabel.

Veiligheidsschoenen voor elk veiligheidsniveau

De ene werkplek is de andere niet – de risico’s waarmee je op de werkvloer wordt geconfronteerd, kunnen van werkplek tot werkplek flink verschillen. Zo heeft een monteur met hele andere veiligheidsrisico’s te maken dan bijvoorbeeld een verhuizer of een fabrieksmedewerker. Dat vraagt dan ook om een andere veiligheidsschoen! Om ervoor te zorgen dat je makkelijk een veiligheidsschoen kunt vinden die bij jouw functie past, heeft de Europese Unie een systeem van zeven veiligheidsniveaus ontwikkeld. Elk veiligheidsniveau heeft zijn eigen kenmerken en biedt een andere graad van bescherming. Bij Bata Industrials vind je veiligheidsschoenen voor diverse veiligheidsniveaus. Of je nu in de automotive sector werkt of in de catering – bij ons ben je aan het juiste adres.

Kies de schoen die bij jou past

In ons assortiment vind je veiligheidsschoenen in verschillende modellen en met verschillende pasvormen. Ben je op zoek naar een paar stevige thermo werklaarzen? Of juist naar sportieve, lichtgewicht werkschoenen? In onze collectie vind je het allemaal. Naast werkschoenen kun je ook bij ons terecht voor werksokken en inlegzolen. Eén ding is zeker – met de innovatieve producten van Bata Industrials sta je sterk in je schoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af. Bata, opgericht in 1894 in Tsjechië, was een van de eerste fabrikanten die zijn producten wereldwijd verkocht.