Wat vrouwen willen: veiligheid in stijl

WHAWOWA collectie veiligheidsschoenen: Bata Industrials weet wat vrouwen willen

WHAWOWA betekent What Women Want. Als het gaat om veiligheidsschoenen weet Bata Industrials precies wat vrouwen willen. En dat zijn geen mannenschoenen. Met een team van met name vrouwen ontwikkelde Bata de vrouwencollectie WHAWOWA. Dat ging niet eenvoudig want de werkschoenenindustrie is van oudsher gericht op mannen.

Judith Sanders, Footwear Product Developer bij Bata Industrials weet daar alles van. “Net als mannen verlangen vrouwen ook maximale veiligheid van hun werkschoenen. Natuurlijk. Voor Bata is dat altijd de essentie: veiligheid. We hebben zeer uitvoerig onderzoek gedaan onder werkende vrouwen, omdat we de allerbeste veiligheidsschoen voor ze wilden ontwikkelen.

Het onderzoek gaf veel inzicht in de specifieke wensen van vrouwen, zoals comfort, pasvorm, kleinere maten, zeer licht gewicht, kleur, design en bovenal stijl. Vrouwen houden van mooie, elegante schoenen. Dat zit soms in kleine esthetische details: stiksels, haakjes, veters. Vrouwelijk, volgens de laatste modetrends. Een schoen moet passen bij je outfit. Uit eigen ervaring bij een eerdere werkgever zag ik dat veel vrouwen vrijetijdssneakers droegen omdat ze de aangeboden veiligheidsschoenen veel te lomp vonden. Dat waren herenschoenen, er was geen andere keuze. Met als gevolg een gevaarlijke situatie. Dat is als werkgever het laatste wat je wilt.”

De missie van Whawowa: comfortabele werkschoenen voor vrouwen

Emérence van Daalen, Marketing Director Bata Industrials, vult aan. “Dat is precies waarom we 5 jaar geleden vanuit de directie van Bata Industrials het project WHAWOWA zijn gestart. Ik heb me daar persoonlijk heel sterk voor gemaakt. Het was moeilijker dan voorzien. Je hebt geen idee wat je allemaal tegenkomt om in een herenschoenenindustrie vrouwenwerkschoenen te produceren. We hebben die tijd echt nodig gehad. Dat het zo geweldig gelukt is geeft enorm veel voldoening.”

Een vrouwenvoet is geen mannenvoet

Judith Sanders: “Het begint bij anatomie. Een vrouwenvoet is geen mannenvoet. We hebben ze uitgebreid vergeleken en geanalyseerd. Een vrouwenvoet is in het algemeen kleiner en anders van vorm. Ook de hoogte en lengte van de voetbogen verschillen tussen mannen en vrouwen.

Daarom hebben we voor de WHAWOWA collectie een leest ontwikkeld exclusief voor de vrouwenvoet. Met als resultaat een damesschoen die smaller is bij de hiel en meer ruimte heeft bij voorvoet en tenen. Het voordeel van optimaal passende werkschoenen is dat ze comfortabeler en stabieler zijn en dat je veel minder blessures oploopt. Ze zijn zachter, hebben een fijnere instap en meer demping.”

Judith Sanders, Footwear Product Developer bij Bata Industrials

Werkgevers geef vrouwen de juiste aandacht

Emérence van Daalen: “We hebben geen compromissen gesloten. Zo moest er een speciale, minder plompe veiligheidsneus ontwikkeld worden voor de Whawowa-collectie. Dat is een product dat door een gespecialiseerd bedrijf wordt gemaakt en gecertificeerd. Zij hadden nog nooit een vrouwenmodel ontwikkeld. Dus ga je met elkaar een nieuw traject in dat veel tijd vergt omdat we geen enkele concessie doen aan veiligheid. En dat is nog maar één onderdeel van de vrouwenwerkschoen.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar een vrouwenwerkschoen is geen kleine mannenwerkschoen. Dat is iets wat werkgevers zich goed moeten realiseren. Geef vrouwen de juiste aandacht, dat komt zowel de veiligheid als de werksfeer ten goede. Voeg de daad bij het woord in je inclusieve beleid. Je wint er zoveel goodwill mee.”

De meest geavanceerde technologieën toegepast

De Whawowa-collectie heeft in totaal 7 modellen, waarvan 2 nieuwe: Rosa en Jane. De werkschoenen zijn geschikt voor vrouwen die werken in de lichte industrie, zoals assemblage, automobielindustrie, levensmiddelenindustrie, transport en logistiek. De schoenen zijn gemaakt met technologische innovaties, zoals Bata’s eigen Easy Rolling System en Super Critical Foaming-technologie.

Toegevoegd aan de collectie: Rosa en Jane

De Whawowa collectie is uitgebreid met twee nieuwe modellen: Rosa en Jane. Beide uitgevoerd in de kleur zwart met de kenmerkende zalmroze details onder de zool voor de vrouwelijke touch.

Bata Whawowa Rosa is een ESD, S1PS veiligheidsschoen, superlicht van gewicht met een perfecte leest voor vrouwen. Rosa kenmerkt zich door een lichte, ademende bovenkant van suède en zwart textiel. Dit speciale textiel is bestand tegen zware belastingen en abrasieve invloeden. Bata Whawowa Jane is een halfhoge ESD, S3S veiligheidsschoen voor enkelbescherming en extra ondersteuning. De schoen is gemaakt van zwart volnerf leer en suède.

Beide schoenen hebben een superlichte hi-elastische rebound EVA-tussenzool die zorgt voor extra comfort. Een penetratiebestendig inzetstuk van FlexGuard® composiet voorkomt dat scherpe voorwerpen de schoen van onderen kunnen binnendringen. De rubberen buitenzool biedt de juiste balans tussen energieteruggave, schokabsorptie en stabiliteit voor een optimale werkervaring.

Bekijk de Rosa en de Jane in meer detail

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af. Bata, opgericht in 1894 in Tsjechië, was een van de eerste fabrikanten die zijn producten wereldwijd verkocht.