Hoeveel kilo (kg) kan een stalen neus hebben?

Werkschoenen zijn er in alle soorten en maten – van lichtgewicht anti-statische ESD schoenen tot luchtige instappers, en van klassieke veterschoenen tot stoere veiligheidslaarzen. Ook op het gebied van veiligheidsneuzen is er variatie mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stalen veiligheidsneus, maar ook voor een composiet model. Weet je niet goed welke beschermneus je het beste kunt kiezen? Op deze pagina vertellen we je alles over veiligheidsneuzen en zetten we de belangrijkste verschillen tussen staal en composiet voor je op een rij. Ook legen we je uit hoeveel kilo een stalen neus kan hebben.

Wat is een veiligheidsneus?

Als je al eens op het internet hebt rondgekeken voor een paar veiligheidsschoenen, ben je de term ‘veiligheidsneus’ of ‘beschermneus’ vast al eens tegengekomen. Alle veiligheidsschoenen die over een Europees S-veiligheidslabel beschikken (niveau SB en hoger) moeten namelijk over zo’n beschermneus beschikken. Wat is een veiligheidsneus echter eigenlijk? Een veiligheidsneus is de verharde, verstevigde neus van een veiligheidsschoen. Doordat deze neus steviger is dan een reguliere neus, kan deze flinke klappen opvangen. Hierdoor worden je tenen tegen stoten en vallende voorwerpen beschermd. Een beschermneus kan volgens de Europese wetgeving van allerlei materialen worden gemaakt – zolang de neus maar bescherming biedt tegen een impact van minstens 200 joule en een indeukresistentie van minstens 15.000 Newton heeft, wordt aan de veiligheidseisen voldaan. In de praktijk zien we dat de meeste veiligheidsneuzen van staal of composiet worden gemaakt.

Wat zijn de verschillen tussen een stalen en een composiet beschermneus?

Vraag je je af welk type veiligheidsneus je het best kunt kiezen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen staal en composiet.

  • Staal is zeker geen nieuwkomer op het gebied van veiligheidsneuzen – dit materiaal wordt al sinds 1930 gebruikt. Dat is niet zonder reden – staal is ongelofelijk sterk. Hierdoor biedt zelfs een dun laagje al veel bescherming. Composiet is een stuk minder sterk dan staal, waardoor er meer materiaal van nodig is.
  • Hier staat tegenover dat composiet stukken lichter is dan staal. Dit komt het draagcomfort van de schoen ten goede: met een composiet veiligheidsneus raak je minder snel vermoeid dan met een stalen neus. Ook zorgt composiet voor minder druk op de gewrichten. Ten slotte geleidt composiet geen warmte of kou. Dit maakt dit materiaal perfect voor werk in extreme temperaturen.

Hoeveel kilo kan een stalen neus hebben?

Staal is dus ontzettend sterk, een stuk sterker dan composiet. Hoeveel kilo kan een stalen neus eigenlijk hebben? Het is lastig om deze vraag in zijn algemeenheid te beantwoorden. Hoeveel kilo een stalen neus kan hebben, is namelijk afhankelijk van het design van de concrete schoen. De ene veiligheidsneus is immers dikker dan de andere! Een veiligheidsschoen die aan de Europese standaarden voldoet, moet echter minstens een impact van 200 joule aankunnen. Dit betekent dat zo’n schoen bescherming moet bieden tegen een vallend voorwerp van minstens 20 kilogram. Ook moet een veiligheidsschoen volgens de Europese regels een indeukresistentie van 15.000 Newton hebben. Dit betekent dat je 1.500 kilo op de neus moet kunnen balanceren zonder dat deze indeukt.

Veilig de werkvloer op met de schoenen van Bata Industrials

Ben je op zoek naar een paar werkschoenen met een stalen neus? Of ga je toch voor een composiet model? Wat je ook kiest, bij Bata Industrials ben je aan het juiste adres. In ons assortiment vind je namelijk werkschoenen met zowel stalen als composiet beschermneuzen. Ook kun je kiezen tussen diverse typen zolen en verschillende pasvormen. Ook op het gebied van het materiaal van de buitenlaag van de schoen is er veel variatie mogelijk – van nubuck leer tot rubber. Weet je niet zeker welke veiligheidsschoen je het best kunt kiezen? Het team van Bata Industrials voorziet je graag van advies. Samen gaan we op zoek naar een paar werkschoenen dat bij je functie én bij je voeten past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een groot deel van onze veiligheidsschoenen wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Noord-Brabantse Best. Hierbij werpen onze investeringen in robotica, Research & Development en geavanceerde technologieën hun vruchten af. Bata, opgericht in 1894 in Tsjechië, was een van de eerste fabrikanten die zijn producten wereldwijd verkocht.