Elektrische weerstand

Elektrische weerstand is een belangrijk kenmerk van veiligheidsschoenen. Er zijn twee elementen die ook relevant zijn als het gaat om de juiste keuzes maken:

  • Hoe goed is de schoen in staat is om elektrostatisch opladen te voorkomen door dit snel door te geleiden.
  • Hoe goed de schoen in staat is om bescherming te bieden tegen elektrische schokken.

Als u met elektriciteit werkt, kunt u worden blootgesteld aan spanning. Uw schoenen moeten een elektrische weerstand bieden wat voorkomt dat teveel elektriciteit zich door uw lichaam passeert.

Schoenen met lage elektrische weerstand

Schoenen met een gegarandeerde lage elektrische weerstand leiden de elektrostatische lading op een gecontroleerde manier. Dit voorkomt de accumulatie van een te hoge lading (en een ongecontroleerde en intense ontlading). De drager moet werken op een geaard oppervlak ter vergemakkelijking van ontlading via de schoen. Afhankelijk van uw werksituatie heeft u schoenen nodig met een bepaalde weerstand. Bata Industrials biedt schoenen met twee soorten elektrische weerstand: Antistatische en ESD.

Elektrostatische ontlading

Elektrostatische ontlading is belangrijk in situaties waarbij er gevaar is voor explosie (explosieven, chemische stoffen, gassen, stofexplosie), of als u werkt met gevoelige elektronica (microchips, harde schijven, etc.). Wanneer u zich verplaatst, veroorzaakt wrijving altijd een elektrostatische lading in je lichaam. Schoenen en kleding die niet geleidend (genoeg) zijn, kunnen deze lading verhogen. Op een bepaald punt, treedt er een ontlading op. Een elektrische ontlading die te hoog of ongecontroleerd is kan zeer ongemakkelijke en soms zelfs ernstige gevolgen hebben: een explosie als gevolg van vonk vorming, of schade aan de elektronische producten waarmee u werkt.

Antistatisch

Antistatische schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 1000 MegaOhm (MΩ), gemeten volgens nl 20344: 2011 5 10. Deze waarde is een compromis tussen goede bescherming tegen elektrische schokken en voldoende dissipatieve capaciteit. Deze schoenen kunnen worden gedragen in vele verschillende werkomgevingen.

ESD

ESD (elektrostatische dissipatieve) schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 (MΩ), gemeten volgens BS nl 61340-4-3: 2002 (IEC 61340-4-3:2001). ESD schoenen zijn dus gegarandeerd een zeer lage elektrische weerstand te hebben onder alle omstandigheden, om een sterke, ongecontroleerde elektrostatische lading te voorkomen.

Verschillende klassen

Om te bepalen of zij voldoen aan de BS nl 61340-4-3: 2002 norm, zijn de schoenen getest volgens verschillende klassen, 1, 2 en 3. Het verschil tussen deze drie klassen is de tijd van conditionering, temperatuur en vochtigheid. Temperatuur en vochtigheid (of het vochtgehalte in de schoen) hebben een grote invloed op de elektrische weerstand van de schoen. Voor klasse 3 worden tests uitgevoerd met behulp van een standaard kamer temperatuur en vochtigheid. Klasse 1 is de klasse met de hoogste temperatuur en laagste vochtigheid. Wanneer schoenen voldoen aan de criteria van klasse 1 (met andere woorden, een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 MΩ), hebben ze een gegarandeerde lage elektrische weerstand, zelfs bij uitzonderlijke omstandigheden.

Aanvullende tests

Naast de BS-EN61340-4-3:2002 norm er is ook de IEC 61340-5-1:2007 (IEC 61340-4-5) norm. Deze norm en testmethode wordt ook toegepast in praktische ESD omgevingen. In deze tests zijn de schoenen gedragen door een proefpersoon en de weerstand van de schoenen wordt gemeten op een geleidende testplaat. De ESD-schoenen moeten ook een weerstand hebben onder 3.5 x 107 W (die is gelijk aan < 35MW).

Geleiding, isolering en bescherming tegen elektrische schokken

Voor extreme situaties zijn er ook schoenen die geleidend, isolerend of elektrische schok resistent zijn. Geleidende schoenen zijn schoenen die een weerstand onder de 0.1MΩ hebben, gemeten volgens nl 20344:2011 5 10. Deze schoenen zijn nodig in situaties waarin mensen met zeer explosieve materialen zoals buskruit werken. Isolerende schoenen zijn schoenen met een zeer hoge elektrische weerstand. Deze zijn beschikbaar volgens verschillende criteria, afhankelijk van de elektrische lading waarmee de drager werkt, en milieufactoren zoals vochtigheid. Isolerende schoenen zijn nodig wanneer mensen het risico lopen op hoge voltage schokken. (> 1000V).

Vloeren

Het is zeer belangrijk om ook rekening te houden met het type bevloering wanneer het gaat om verschillende typen schoenen met elektrische weerstand. Een ESD schoen kan niet functioneren zonder een daartoe geschikte werkvloer. Om deze reden, is een afzonderlijke testmethode opgenomen in verschillende normen. Deze schrijft een meting die een combinatie van schoen en vloeren gebruikt.

Vragen

Voor vragen over elektrische weerstand van schoenen, of de geschiktheid van bepaalde schoenen op uw werkplek, neem contact op met Bata Industrials. We zullen uw graag assisteren of hulp verlenen bij het vinden van de meest geschikte schoen voor uw situatie. Zie www.nen.nl voor meer gedetailleerde informatie over de verschillende normen en testmethoden voor elektrische weerstand van schoenen en vloeren.