Onze voeten. Onze voeten werken de hele dag voor ons. Ze brengen ons van a naar b. Of we nu stilstaan of in beweging zijn: de voet draagt het gewicht van ons lichaam en houdt ons in balans. Ze zijn dan ook het deel van onze anatomie dat het het zwaarst te verduren heeft. Iedere dag opnieuw.

Botten

  De voet bestaat uit 26 botten bij elkaar gehouden door spieren, gewrichtsbanden en pezen.

Spieren

  De voet heeft 32 spieren en pezen. Spieren van de voet zorgen voor balans van het lichaam en de controle van de hendels. De spieren in het been zorgen voor kracht en de spieren in de voet zelf worden vooral gebruikt voor evenwicht en richting.

Pezen

  Pezen zijn sterk onelastische “touwen” die ervoor zorgen dat de spieren hechten aan de botten. Ze zorgen voor de dynamische balans en de vorm van de voet.

Boog

  Een boog is een reeks botten die samen een starre, maar gebogen structuur vormen. Deze wordt samengehouden door gewrichtsbanden. Wanneer er druk of gewicht wordt aangebracht op de boog hebben de uiteinden de neiging om uit elkaar te wijken, maar de gewrichtsbanden, die niet weggeven onder druk, houden het bijeen. De voet heeft 1 grote boog die langs de binnenkant loopt en 3 kleinere bogen, namelijk: het middenvoetsbeentje, als boog over de bal van de voet, de buitenste lange boog, langs de buitenkant van de voet en een korte boog onder de achterkant van de voet.

Gewrichtsbanden

  De voet heeft 109 gewrichtsbanden. Deze dienen als scharnieren en houden de botten en gewrichten bij elkaar. Ze vormen banden van “touwen”. Ze zijn vezelig en sterk, maar minder elastisch dan spieren. Gewrichtsbanden houden de botten bij elkaar, in het bijzonder die van de boog. De gewrichtsbanden zorgen dat de boog in een stevige, starre curve blijft wanneer er gewicht op wordt geplaatst. Zij onderhouden de statische vorm van de voet.

Gewichtsverdeling

  Verdeling van het gewicht gebeurt door zes fundamentele punten van ondersteuning door het bot geraamte. Het hielbeen draagt ongeveer de helft van het gewicht. Eventuele afwijkingen in de structuur van de voet zal de normale verdeling van het gewicht verstoren en overlast en ongemak veroorzaken.

Tenen

  De functie van de tenen is het zorgen voor grip, ze klemmen de voet aan het loopoppervlak. Ook geven ze de laatste voortstuwing wanneer de voet een stap maakt, hierbij wordt het gewicht naar de andere voet verplaatst. Hoewel de grote teen een gedeelte van het lichamelijk gewicht draagt bij elke stap rust er geen gewicht op wanneer het lichaam staat. De neiging die tenen hebben om te ‘’grijpen’’ helpt om balans en voortstuwing te creëren.

Groei van de menselijke voet.

De voet van een pasgeboren kind heeft maar één bot, de rest bestaat uit kraakbeen. Wanneer een kind 3 jaar oud is, is veel van het kraakbeen omgezet in bot. Tegen het zesde jaar hebben alle botten zich gevormd, maar bestaan nog voor een gedeelte uit kraakbeen.

De groei van de menselijke voet komt in spurten. Studie toont aan dat tijdens de eerste 10 jaar van een kind zijn leven de voeten met ongeveer 1,25cm per jaar groeien. Tussen de leeftijd van 10 en 20 vertraagd de jaarlijkse groei aanzienlijk, om uiteindelijk te stoppen tussen de leeftijd van 19 en 20.

Wees echter gewaarschuwd, zelf in een laat stadia van ontwikkeling kan een verkeerde houding, slecht lopen en het dragen van verkeerde schoenen nog steeds de gezamenlijke afstemming van de voet structuur en de botten zelf vernietigen.

Algemene voettypen

 • Normaal/Neutraal
  Normale of neutrale voeten hebben de neiging om meer te rollen met het midden van de voorvoet (voorste deel van de voet). Elk type schoen is geschikt, behalve schoenen die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde typen voeten of voetstoornissen.
 • Hoge boog of stijfheid
  Voeten met een hoge boog of stijfheid hebben beperkte bewegingsvrijheid en absorptie van schokken. Als gevolg hiervan zijn schoenen met maximale schok dempende, maar geen motion control eigenschappen een vereiste, aangezien deze voeten alle bewegingsvrijheid nodig hebben die ze kunnen krijgen.
 • Supinatie van de voet
  Bij supinatie kantelt de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten en wordt de holte van de voet opgetrokken. Supinatie kan opgevangen worden door meer demping en flexibiliteit bij de voorvoet. Je hebt meer demping nodig wanneer je voeten vaak pijnlijk zijn of blaren of eelt op de bodem hebben.
 • Pronatie
  Pronatie is een beweging die de normale werking accentueert die optreedt wanneer de voet van de buitenkant van de hiel naar binnen rolt. Hierbij wordt het gewicht overgebracht naar voren van hiel-strike tot afzetten. Er zijn veel dingen ingebouwd in een schoen om de zijwaartse beweging, of pronatie te verlagen. Bijvoorbeeld, een rechte laatste verhoogt hiel stabiliteit. Een substantiële ondersteuning van de voetboog voorkomt dat de voet naar binnen uitrolt tijdens de push-off. In de zool, kan de firma de pasvorm van een hiel cup (stijve gedeelte aan de achterkant van de schoen die de hiel ondersteunt) construeren zodat het schokken absorbeert.
 • Platvoeten
  Lopers met platte voeten hebben over het algemeen ‘overpronatie’ (geaccentueerde pronatie). Zij hebben behoefte aan een uitstekende rearfoot (achterkant van de voet) controle. Een rechte laatste kan meer steun bieden. Een stevige tussenzool zal bijdragen tot het verminderen van de “natuurlijke” neiging van de vlakke voet tot pronatie.

Bata’s maatwerk- Voetafmetingen

Voeten zijn er in alle denkbare vormen en maten. Lengte en breedte bepalen de pasvorm van een schoen aan de voet: de maten van de voet en de schoen moeten overeenstemmen voor een optimaal resultaat. Om deze reden biedt Bata schoenen in lengte- en breedtematen. Voor de behoeften van de meeste mensen zullen de schoenen van de Bata Collectie voldoen, is dit echter niet het geval dan biedt Bata een speciale oplossing: Bata Adapt